Katon pesu ja puhdistus virkistävät talon ilmettä ja estävät mahdollisia myöhempiä ongelmia

Katon pesu ja säännöllinen puhdistus ovat tärkeitä jokaiselle talolle ja kaikenlaisille kattotyypeille.

Lue, kuinka katon huolto pidentää katon käyttöikää.

Talon kunnossapidossa omistaja kiinnittää usein huomiota ikkunoihin, oviin ja julkisivuun unohtaen, että katto tarvitsee yhtä paljon huoltoa.

Jos kattoa pestään ja puhdistetaan säännöllisesti, niin ne toimenpiteet auttavat välttämään erilaisia ​​suuria ongelmia, kuten katon sammaloitumista, vesivuotoa ja maalin kuoriutumista.

Vanhemman katon perusteellinen pesu voi tehdä ihmeitä ja katto näyttää pesun jälkeen kuin uusi.

”Säännöllinen katon huoltaminen on selvä investointi kiinteistöön ja se parantaa näkyvästi niin omakotitalon kuin kerrostalon katon käyttöikää”, sanoo Katonpuhdistus.fi myyntipäällikkö Marko Boman. 

Bomanin mukaan he ovat 15+ toimintavuotensa aikana toistuvasti nähneet, että jos kattoa ei huolleta ajoissa, se haalistuu ja hajoaa nopeammin. Näin ollen huoltamaton katto voi vaatia isoja korjauksia tai jopa vaihtoa tavallista nopeammin. Se myös huonontaa talon yleisilmettä.

Katon puhdistamisen roskista ja lehdistä tulisi olla vuosittainen toimenpide

Boman huomauttaa, että usein otetaan kattohuollon ammattilaisiin yhteyttä vasta silloin, kun katto on näkyvästi likainen tai huonokuntoinen.

Itse asiassa voi jokainen talon omistaja itsekin huolehtia katon hyvästä ulkonäöstä ja parantaa siten sen käyttöikää. Yksi helpoin tapa siihen on säännöllinen katon puhdistus, joka kannattaa ehdottomasti tehdä vähintään kerran vuodessa, syksyllä.

Säännöllinen kattojen puhdistus ehkäisee sammaleen muodostumista ja pitää katot puhtaana”, kertoo Katonpuhdistus.fi myyntipäällikkö Marko Boman. 

Katon puhdistuksen lisäksi sadevesikourut kannattaa syksyllä puhdistaa tukosten estämiseksi.

Ajoittain pitää tehdä katon perusteellisempi pesu

Tietyn ajan kuluttua on suositeltavaa suorittaa katon perusteellisempi pesu.

Katon pesun säännöllisyys riippuu useista eri olosuhteista, esimerkiksi siitä, sijaitseeko talo vilkkaan liikennekadun varrella tai korkeiden puiden lähellä.

Katto tarvitsee ammattimaisen pesun keskimäärin 10-15 vuoden välein.

Katon kunnon kannalta sen puhdistus sammaleesta on erittäin tärkeää 

Vuosien mittaan edes hyvin hoidetuille katoille kerääntyy sammalta. Ja vaikka useinkin ajatellaan, että tämä on vain visuaalinen ongelma, niin Bomanin mukaan näin ei ole –  katon puhdistaminen sammaleesta on tärkeää myös katon kunnon kannalta.

”Jos kertynyt roskat ja lika jäävät katolle, se luo suotuisat ehdot sammaleen kasvulle. Samoin tukkivat irtonaiset roskat vesikouruja, minkä vuoksi katot ja vesikourut on järkevintä puhdistaa syksyllä, ennen kuin kovat pakkaset saapuvat”, Boman kertoo.

Ihannetapauksessa talon omistajan kannattaa myös keväällä tarkistaa katto ja sadeveden poistot uudelleen, eikö niihin ole talven aikana kertynyt roskia.

Sammaleinen katto voi aiheuttaa vuotoja

Ajan myötä sammal vie juurensa syvälle tiilien huokoisiin ja jossain vaiheessa sinne pääsee myös vettä.

”Jos tätä seuraa kylmän ja lämpimän sään vuorotteleminen, se alkaa vähitellen irrottamaan tiilistä palasia, ja  ennemmin tai myöhemmin tapahtuu, että isompi tiilen palanen irtoaa tai kivi halkeaa”, Boman selittää.

”Jos vahingoittuneen katon aluskatteessa on reikä tai halkeama, niin kuvainnollisesti sanottuna on vettä huoneessa”, Boman kuvailee sammaleen aiheuttamia vahinkoja.

Varoitus katon lisäpainosta!

Yhä lisääntyvän sammalkerroksen vaara piilee myös siinä, että katon rakenteet eivät jossain vaiheessa enää kestä sammaleen aiheuttamaa painoa.

„Nyrkkisääntö sanoo, että yksi m3 vettä ja kosteaa sammalta on tonni lisäpainoa katolle“, Boman huomauttaa ja lisää, että tällaisella painolla katon vuotoriski on monta kertaa suurempi.

Bomanin mukaan voi tiilikatolta ja mineriittikatolta sammaleen mekaanisen poiston lisäksi käyttää myös sammaleenpoistoainetta, jonka vaikutus kestää useita vuosia. ”Sammaleenpoistoaine poistaa katolle pesun jälkeen mahdollisesti jääneet viimeisetkin jäänteet”, hän sanoo.

Talvella pitää huolehtia lumen poistosta 

Talvikaudella talon omistajan päätehtävänä on varmistaa, ettei katolle kerry liikaa lunta. Bomanin mukaan lumen ja jääpuikkojen poisto on tarpeen kahdesta syystä, joista tärkein on asukkaiden ja ohikulkijoiden turvallisuus. Toinen vaara on katolle kohdistuva ylimääräinen paino.

”30-40 cm lumikerros on varmasti sellainen määrä, joka kannattaa välittömästi työntää katolta alas”, Boman sanoo.

Lumen poistoon katolta voi kutsua paikalle ammattitaitoiset kattohuoltajat. Haluttaessa voi lumen poistaa myös itse, mutta on varmistettava, että se tehtäisiin oikeilla työkaluilla, jotka eivät vahingoita kattoa. Myös ohikulkevien autojen ja jalankulkijoiden turvallisuus on varmistettava.

Säännöllinen pesu hidastaa katon ikääntymistä

Bomanin mukaan on tärkeintä muistaa, että katon ennenaikainen ikääntyminen voidaan estää.

Ratkaisuna on säännöllinen katon puhdistus ja katon pesu painepesurilla, joka poistaa epäpuhtaudet katon pinnasta vahingoittamatta kattopintaa.

Huollon ja puhdistuksen lisäksi katto on mahdollista maalata ja käsitellä suoja-aineella, mikä pidentää katon käyttöikää.

Miten tiilikaton huolto tapahtuu?

Tiilikaton huolto sisältää irtonaisen roskan poistamisen, ajoittain katon perusteellisemman pesun ja sammaleen poiston.

Jos kattotiilet ovat haalistuneet, tiilikatto voidaan maalata. Tämä vaikuttaa talon ulkonäköön suuresti. ”Jos katto on maalattu oikein, on käytännössä mahdotonta sanoa, onko se vanha vai uusi”, Boman kertoo.

Maalaaminen vaikuttaa positiivisesti katon kuntoon. Maali sulkee kivien huokoset ja tekee niistä kestävämpiä säätä vastaan.

Vanhakin katto kuntoon – mineriittikaton puhdistus

Nykyäänkin on vielä  useita mineriittikattoisia taloja. Bomanin mukaan mineriittikaton on taipumus likaantua ja sammaloitua ajan myötä.

Tämä tarkoittaa, että 10-15 vuoden välein pitäisi tehdä perusteellisempi puhdistus, sammaleen poisto ja suositeltavasti myös sammaleenestokäsittely.

Mineriittikaton pesu ja maalaaminen voi tehdä ihmeitä

Eterniittikaton pesulla ja maalaamisella voidaan saavuttaa uskomattoman hyviä tuloksia.

”Meiltä kysytään usein, mitä tehdä vanhalle mineriittikatolle ja kannattaako sitä säilyttää. Jos katon yleiskunto on hyvä eikä siinä ole halkeamia, niin katon voi puhdistaa ja maalata, eikä sitä tarvitse vaihtaa”, Boman kertoo.

”Mineriittikaton puhdistus kulkee yleensä käsi kädessä kattomaalauksen kanssa.”

Peltikaton huolto ehkäisee maalin hilseilyä ja katon ruostumista

Myöskin suosituille peltikatoille niin helposti sammalta ei muodostu. Sen kattotyypin suurin vihollinen on ruoste.

Bomanin mukaan osaamaton lumenpoisto voi poistaa myös maalin peltikatolta.

”Jos peltikaton väri on jo alkanut irrota, se on selvä merkki siitä, että pesu ei riitä, vaan katto on myös maalattava”, hän sanoo.

Peltikatto pestään puhtaalla vedellä ja painepesurilla. Kuten muidenkin kattojen kohdalla, säännöllinen lehtien ja roskien poisto ja vesikourujen puhdistus on tärkeää. Peltikattoon ei saa levittää sammaleentorjunta- ja suoja-ainetta.

Mistä riippuu kattopesun hinta?

Katon puhdistuksen hinta riippuu Marko Bomanin mukaan monista eri tekijöistä – esimerkiksi siitä kuinka suuri katto on, mikä on kattomateriaali, kuinka likainen katto on ym.

”Ennen katon puhdistamista tulemme aina tarkistamaan kohteen ja arvioimme katon kunnon tarkemmin”, Boman huomauttaa.

”Ennakkoarvion saamiseksi voi lähettää meille myös kuvan katosta tai rakennuksen osoitteen, voimme tarkistaa katon materiaalin ja värin etukäteen”, hän sanoo ja lisää, että on silti parasta tarkistaa katto paikan päällä. Sitten voi myös nähdä mahdolliset halkeamat ja vuodon paikat, jos niitä sattuisi olemaan.

Pitäisikö katon puhdistus tehdä itse vai tilata vastaava palvelu?

Monet talon omistajat saattavat miettiä, kannattaako katon puhdistus tehdä itse tai kutsua paikalle palvelun tarjoaja.

Myyntipäällikkömme Marko Boman rohkaisee, että jokainen talon omistaja voi tehdä itse rutiinityöt, kuten lehtien poiston ja kourujen puhdistuksen, mutta vain jos pääsy katolle ja kourujen luo on riittävän turvallista – esimerkiksi on tarvittava osaaminen ja turvavarusteet sekä vakaa paikka, johon tikkaat voidaan laittaa.

Kerrostalojen katon kunnossapitoon palkataan yleensä huoltoyhtiö.

Jos katto kuitenkin kaipaa perusteellisempaa puhdistusta ja pitää tehdä myös katon korjaus- ja maalaustyöt, niin kannattaa luottaa kattoalan ammattilaisiin, joilla on oikeat koneet ja taidot sekä sopivat turvavarusteet katolle kiipeämiseksi.

Kattoa maalatessa tulee tietää myös kattomaaleihin liittyvät yksityiskohdat, sillä jotkut kattomaalit eivät välttämättä sovi jokaiselle kattopinnalle.

Lähtetä hintakysely