Muista puhdistaa sadevesikourut ajoissa!

Sadevesikourujen puhdistus on työ, joka pitäisi tehdä joka syksy. Tukkeutuneiden vesikourujen puhdistaminen on yksi helpoimmista tavoista estää vesivahingot.

Katonpuhdistus.fi:n edustaja Marko Bomanin mukaan on kourujen puhdistamisen tarkoitus varmistaa, että sadevesi virtaa pois siten,  ettei se pääsisi jossain vaiheessa räystäiden välistä sisätiloihin. ”Jos vesikourut jätetään puhdistamatta, niihin kerääntyy vettä. Sieltä vesi voikin tunkeutua taloon”, hän varoittaa.

Miksi vesikourujen puhdistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti syksyllä?

Sadevesikourujen puhdistus on Bomanin mukaan jokavuotinen rutiini ja työ kannattaa hoitaa mieluiten syksyllä ja ehdottomasti ennen pakkasia.

Miksi?

Syy on siinä, että sadevesijärjestelmiin kertyy kesäaikana pölyä ja roskia, lisäksi tukkivat kouruja syksyllä puista putoavat lehdet.

Miinusasteiden tullessa ei ole kouruissa olevaa lehtimassaa enää mahdollista poistaa

Jos vesikourujen puhdistusta ei tehdä ajoissa, jäätyy vesi yhdessä lian, lehtien ja roskien kanssa kouruihin ja miinusasteissa ei onnistu tukoksia poistaa.

Keväällä tai jopa lauhan talven aikana alkaa jäätynyt lehtimassa ränneissä, syöksyputkissa tai katon reunassa sulaa. Seurauksena kouru voi vääntyä ja pudota alas. Lisäksi vesi voi tunkeutua sisätiloihin.

”Puhdistaminen on epäilemättä helpompaa ja halvempaa kuin myöhempien vahinkojen korjaaminen. Siksi on paras aika tehdä työ syksyllä, kun viimeiset lehdet ovat pudonneet puista”, Boman suosittelee.

Kuinka vesikourujen puhdistus suoritetaan?

Rännien puhdistaminen kannattaa jättää asiantuntijan tehtäväksi, mutta joissakin tapauksissa voi yrittää hoitaa työ itse käyttämällä tikkaita ja harjaa.

”Yksikerroksisten omakotitalojen vesikourut on mahdollista puhdistaa itse. Kerrostaloissa tulee lähestyä kouruja katolta ja pitää käyttää turvavarusteita, minkä vuoksi on viisaampaa palkata huoltoyhtiö”, Boman sanoo.

Rännien puhdistus voi tapahtua myös katon pesun yhteydessä

Yksi mahdollisuus onkin yhdistää vesikourujen puhdistus katon pesuun, jolloin koko talon katto siistitään kerralla.

”Jos katto on sammaloitunut, pelkkä vesikourujen puhdistaminen ei riitä. Kova sade vetää sammaleen palat irti katosta ja ne kerääntyvät ränneihin ja tukkivat ne, eli koko kourujen puhdistusprosessi on toistettava”, Katonpuhdistus.fi:n edustaja huomauttaa.

Sammaloitunut katto on vaaraksi koko talolle

Sellainen katto ei ainoastaan häiritse talon ulkonäköä, vaan on sille vaarallinen taakka. Sammal kerää kosteutta, joka tunkeutuu jossain vaiheessa kattopäällysteen alle ja talo voi alkaa homehtua ja mätää.  

Bomanin mukaan on hyvä tietää, että yksi kuutiometri kosteutta ja sammalta vastaa yhtä tonnia lisäpainoa katolle.

Talon sijainnista ja sääolosuhteista riippuen katon pesu ja sammaleen poisto tulee toistaa 5-10 vuoden välein.

Kun tilaat katon pesun, niin vesikourujen puhdistus sisältyy hintaan

Jos rännien putsaus tilataan erikseen, niin se tehdään kuivapuhdistuksena, mutta katon pesun yhteydessä voi tehdä myös märkäpesun, jonka jälkeen kourut ovat taas puhtaita ja kiiltäviä.

Kun tilaat katon pesun Katonpuhdistus.fi:sta, kourujen puhdistus sisältyy hintaan, eikä sitä tarvitse tilata erikseen.

Perusteellinen katon pesu suoritetaan teollisella painepesurilla.

Sen jälkeen käsitellään katto tarvittaessa sammaleentorjunta-aineella ja viimeisenä siivotaan paikat ympäri taloa, jotta kaikki näyttäisi siistiltä.

Katon pesun yhteydessä selviää myös katon kunto 

Jos katon puhdistuksen suorittajat ovat katolla, he tarkastavat myös koko katon kunnon ja neuvovat, pitääkö tiivistää savupiipun läpivientiä tai on pakko vaihtaa rikkinäisiä kattotiilejä

”Samoin toimitaan vesikourujen osalta: jos esimerkiksi käy ilmi, että ränni kaipaa puhdistuksen lisäksi korjausta, sovimme sopivan ajan tai suosittelemme jonkun yhteistyökumppanin”, Boman korostaa kokonaisratkaisun etuja.

Sadevesikourut tulee pitää puhtaana ympäri vuoden

Välttääkseen mahdollisia vahinkoja talon sisällä ja ympärillä  kannattaa pitää rännit puhtaina kaikkina vuodenaikoina.

”Sadevesijärjestelmien toimivuus tulee tarkistaa säännöllisesti sekä omakotitaloissa että kerrostaloissa.

Esimerkiksi jos talon ympärillä on korkeita puita, kourut voivat  vaatia puhdistusta useammin kuin kerran vuodessa”, Katonpuhdistus.fi:n edustaja Marko Boman kertoo esimerkin.

Muista sadevesijärjestelmien puhdistamisesta seuraavaa:

Älä unohda puhdistaa syöksyputkia. Kokemukset ovat osoittaneet, että kouruista voi virrata sadeveden kanssa roskia putkiin ja sielläkin voi syntyä tukkeumia.

Katonpuhdistus.fi puhdistaa vesikattoja, julkisivuja ja rännejä Etelä-Suomen alueella.

Lähtetä hintakysely