Tiilikaton huolto – näin saat katon kestämään hyväkuntoisena

Tiilikaton säännöllinen huolto auttaa pitämään katon ja koko kodin kunnossa.

Saat vastauksen näihin kaikkiin kysymyksiin tästä artikkelista!

Mitä tiilikaton huollossa tapahtuu? 

Tiilikaton huollon sisältö riippuu siitä, missä kunnossa katto on. Tiilikatto kannattaa puhdistaa irtoroskista joka vuosi. Tämä tehdään yleensä syksyllä, ennen lumien tuloa.  

Se on tärkeää, koska katolla olevat lehdet ja muut roskat voivat kastua, jäätyä ja jäädyttyään vahingoittaa sadevesikouruja ja katon kulmataitosta eli kattojiiriä. Lisäksi jäätyneet roskat voivat vahingoittaa myös tiiliä. 

“Olemme nähneet sadevesikourujen taipuvan ja jopa putoavan alas jäätyneiden irtoroskien painosta”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö kertoo.    

Mikäli tiilikatolla kasvaa sammalta, tulee katto pestä sammalista puhtaaksi. Sen jälkeen katolle tehdään sammaleenestokäsittely. Mikäli katon huollosta on enemmän aikaa, tulee tiilikatto sen jälkeen pinnoittaa.  

Tämä tehdään katon kunnon mukaan joko värittömällä pinnoitusaineella tai uudella maalilla. Jälkimmäisessä tapauksessa myös katon väri voidaan muuttaa tarvittaessa.

Tiilikaton huolto itse 

Tiilikaton huolto, voiko sen tehdä itse? Kyllä, mikäli on tottunut liikkumaan katolla ja omistaa kunnon turvavarusteet, kuten turvavaljaat ja -köydet.  

“Emme kuitenkaan suosittele sitä, koska jos katolla on yhtään sammalta, voi se olla petollisen liukas. Katon huoltosillalla on turvallisempaa liikkua, mutta jos tarvitsee liikkua yhtään sen ulkopuolella, tulee olla erityisen varovainen”, Boman painottaa. 

Katon sadevesikourujen puhdistuksen voi tehdä tarvittaessa itse, mutta silloinkin tulee turvallisuuteen kiinnittää ehdottomasti huomiota. Puhdistamme rännit eli räystäskourut ja syöksytorvet myös tehokkaasti, mikäli muulle huollolle ei tällä hetkellä ole tarvetta.

Tiilikatto kuntoon nopeasti ja vaivattomasti 

Helpoiten tiilikaton huoltaa ulkoistamalla työn ammattilaisille. Tämä on myös turvallisinta, koska kokemattoman katolla liikkujan ei kannata ottaa riskiä kiipeilemällä katolla. Me Expert Kattohuollolla tiedämme mitä olemme tekemässä ja hoidamme tiilikaton kuntoon nopeasti, tehokkaasti ja laadukkaasti.

Tutustu tarjoamiimme palveluihin täällä!

Mistä tietää, että tiilikaton huolto on ajankohtaista? 

On suositeltavaa, että tiilikatolle tehdään sammaleenestokäsittely kolmen – viiden vuoden välein. Mikäli asuu metsäisellä alueella tai pihalla on paljon puita, kannattaa käsittely tehdä kolmen vuoden välein. Kaupunkialueella voi riittää, että sammaleenestokäsittely tehdään viiden vuoden välein. 

Mikäli ennaltaehkäisevästä käsittelystä on kulunut aikaa tai sitä ei ole tehty lainkaan, on huoltoväli tiilikatolle yleensä 8-12 vuotta. Siinä ajassa sammal pääsee kasvamaan katolle ikävä kyllä niin tehokkaasti, että tiilikatto tulee pestä kunnolla.  

Mikäli säännöllistä sammaleenestokäsittelyä ei ole tehty ja ensimmäinen huolto tehdään noin kymmenen vuoden päästä (tai myöhemmin) katon rakentamisesta, ei sammaleenestokäsittely enää riitä. Tällöin katto tulee pinnoittaa joko värittömällä suoja-aineella tai maalilla.  

“Mikäli katto on päässyt kulumaan, on maalaus paras vaihtoehto. Se peittää katon haalistumat ja tekee katosta jälleen vettähylkivän”, Boman suosittelee.

Sammal tiilikatolla 

Yksi takuuvarma merkki huollon tarpeesta on katolla kasvava sammal. Se heikentää tiilikaton kuntoa, koska kosteus siirtyy tiiliin sammalen avulla. Kun tiili pysyy jatkuvasti kosteana, rikkoutuu se nopeammin ja pahimmillaan märät tiilet voivat siirtää kosteuden katon alla oleviin rakenteisiin.

Tämän vuoksi tiilikatto kannattaa huoltaa viimeistään silloin, kun huomaa sammalen kasvavan katolla.  

“Kannattaa tarkkailla etenkin katon pohjoispuolta, koska sammal viihtyy varjossa ja kosteassa paremmin kuin auringonpaahteessa. Eteläpuolen kattoa kannattaa taas tutkia sillä silmällä, ovatko tiilet haalistuneet auringonvalossa. Tiilten sivut ovat yleensä ensimmäinen paikka, missä sammal alkaa viihtyä”, Boman vinkkaa.

Hiekka sadevesikouruissa 

Toinen merkki siitä, että katon huolto on ajankohtaista, on tiilten kuluminen. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että hiekkaa kerääntyy sadevesikouruihin. Hiekka kertoo tiilten kulumisesta.  

Tiilten kuntoa voi muutenkin tarkkailla silmämääräisesti. Varmin keino on verrata uutta tiiltä katolla olevaan tiileen. Jos väri on haalistunut, kattotiilissä on halkeamia tai reikiä, on katon huolto ajankohtaista.  

Vaihdamme rikkoutuneet tiilet uusiin ja maalaamme koko tiilikaton. Maali sulkee tiilten huokoset ja saa katon kestämään hyväkuntoisena taas pitkään.

Tiilikaton pinnoitus tekee katosta kuin uuden 

Tiilikaton pinnoitus kannattaa tehdä, mikäli huollosta on vierähtänyt aikaa. Jos katon väri ei ole muuttunut ja tiilet ovat edelleen hyväkuntoisia, riittää pinnoitus värittömällä suoja-aineella. Jos tiilten väri on haalistunut auringossa tai tiilet ovat muuten kuluneet, kannattaa ne maalata.  

Maalaamme tiilikaton aina kahdella maalikerroksella, jolloin tiilen huokoset sulkeutuvat varmasti. Tämä tekee tiilistä taas hyväkuntoiset ja katto myös näyttää kuin uudelta. Käyttämämme maalit kestävät hyväkuntoisina 15-20 vuoden ajan maalauksesta.  

Tällä väliajallakin tulee katto kuitenkin pitää puhtaana sammalista, joten katon kuntoa kannattaa tarkkailla maalauksen jälkeenkin. Sammaleenestokäsittely on jälleen ajankohtainen kolmen – viiden vuoden päästä maalauksesta.

Miten tiilikaton maalaus tapahtuu? 

Maalaamme tiilikaton reunat ja muut tarkkuutta vaativat kohdat joko pensselillä tai telalla. Suuret pinnat maalaamme korkeapaineruiskulla. Tämä tekee maalaamisesta tehokkaampaa, nopeampaa ja laadukkaampaa.  

Ruiskun paineen ansiosta maali tarttuu tiilen huokosiin asti. Lisäksi korkeapaineruiskulla maalatessa katosta ei tule koskaan kirjava, vaan jälki on aina tasaisen laadukasta. Käytämme Tikkurilan tiilikaton maalaukseen tarkoitettuja maaleja. Mikäli katon otsalaudat tarvitsevat uuden maalikerroksen, tarjoamme myös tätä palvelua. 

Paras aika maalata tiilikatto on huhtikuusta lokakuun loppuun. Sesonkiaikamme on toukokuusta elokuulle.

Tiilikaton värin vaihtaminen 

Maalauksen yhteydessä voi katon värin myös vaihtaa, mikäli se sopii kokonaisuuteen, kuten kodin ovien, ikkunanpielien ja katon otsalautojen väriin. Jos kaikki osat ovat esimerkiksi valkoisia, voi tiilikaton värin vaihtaa helposti, sillä valkoinen sopii kaikkien värien kanssa saumattomasti yhteen.

Katso videosta, miten puhdistamme tiilikaton ja vaihdamme sen värin uuteen!

Katon tarvikkeiden uusinta 

Mikäli katon huollon yhteydessä huomataan, että myös kattotarvikkeet tulee vaihtaa, sekin onnistuu kauttamme vaivattomasti. Yhteistyökumppanimme uusivat katon sadevesikourut, kattoturvatuotteet ja muut tarvittavat rakenteet, mikäli se on ajankohtaista.

Tiilikaton huolto – millainen hinta kokonaisuudelle muodostuu? 

Tiilikaton huolto, millainen hinta projektille on odotettavissa?

Tähän vaikuttaa monta tekijää, kuten katon kunto, kuinka kauan edellisestä huollosta on aikaa, minkä kokoinen katto on ja missä talo sijaitsee. Teemme tarjouksen aina kattoon tutustumiskäynnin perusteella. Kartoitamme katon kunnon ja laskemme tarjouksen sen perusteella. 

Katon pesu ja käsittely sammaleenestoaineella on edullisin vaihtoehto. Sen jälkeen tulee pesu ja käsittely värittömällä suoja-aineella. Pesu ja maalaus on arvokkain vaihtoehto, mutta se saa katon näyttämään kuin uudelta ja toimimaan niin kuin sen pitää. Maali saa katon kestämään hyväkuntoisena pidempään.

Tarvitseeko tiilikattosi huoltoa? 

Mikäli tiilikatollasi kasvaa sammalta tai sen väri on haalistunut, on aika huoltaa katto. Tarjoamme katon huoltopalvelua laajalla alueella: Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka.

Teemme sinulle tarjouksen tutustumiskäynnin perusteella. “Mittaamme katon koon ja tutustumme sen kuntoon, ja kerromme sinulle, mikä ratkaisu auttaa kattoasi eniten.

Tutustumiskäynti & tarjouksen pyytäminen on sinulle aina ilmaista”, Boman kertoo.

Pyydä meidät tutustumiskäynnille tästä!

Lähtetä hintakysely