Tiilikaton huoltomaalaus vai pinnoitus? Kumpi on parempi valinta katollesi?

Milloin tiilikaton huoltomaalaus tai pinnoitus kannattaa tehdä?

Saat selvyyden kaikkiin näihin pohdintoihin luettuasi tämän artikkelin!

Tiilikaton huoltomaalaus – tehokkain huolto tiilikatolle 

Tiilikaton huoltomaalaus on toimivin tapa pidentää tiilikaton ikää. Huoltomaalauksella saa haalistuneen, sammaleisen ja kuluneenkin katon kuin uudeksi. Huoltomaalauksessa vaihdetaan ensin mahdolliset rikkoutuneet tiilet uusiin. Sen jälkeen katto puhdistetaan sammaleesta, levästä ja roskista.  

Sitten katto käsitellään sammaleenpoistoaineella. Se tuhoaa myös silmiltä näkymättömät sammaleen itiöt ja juuret. Sen jälkeen katto, reunatiilet ja piipunpellit maalataan halutulla värillä.  

Katto voidaan maalata samanväriseksi kuin se oli alkuperäisessä kunnossaan tai sen väriä voidaan vaihtaa, mikäli kaipaa vaihtelua talon ilmeeseen. Erillistä suojapinnoitusta ei tarvita maalin lisäksi.  

Puhdistamme maalauksen yhteydessä myös sadevesikourut. Lopuksi teemme loppusiivouksen. Huoltomaalaukseen kannattaa varata kahdesta kolmeen päivää, kohteesta riippuen. 

“Tiilikaton maalaus täyttää tiilen huokoset ja muodostaa tiileen suojaavan pinnan. Maali suojaa kattoa kosteudelta ja saa tiilet näyttämään upouusilta. Lisäksi maalaus pidentää tiilten käyttöikää”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö kertoo. Katso video, miltä tiilikaton pinnoitus ja maalaus näyttää käytännössä!

Saat selvyyden kaikkiin näihin pohdintoihin luettuasi tämän artikkelin!

Tiilikaton pinnoitus – hyvä suojaus uudehkolle katolle 

Tiilikaton pinnoitus tehdään värittömällä ja näkymättömällä suoja-aineella. Suoja-aine on ympäristöystävällinen ja biohajoava tuote, joka ei haise miltään ja on täysin turvallinen käyttää. Pinnoitus on hyvä vaihtoehto, mikäli katto on säilyttänyt värinsä hyvin.  

Pinnoitusta ennen tehdään samat työvaiheet kuten katon maalauksessakin eli katto pestään huolellisesti, käsitellään sammaleenestoaineella ja sadevesikourut puhdistetaan. Pinnoituksen jälkeen teemme vielä loppusiivouksen.  

Pinnoitus estää tehokkaasti sammaleen kasvua ja kosteuden imeytymistä tiiliin, koska se muodostaa tiileen vettähylkivän pinnan. Vesi valuu pisaroina alas, eikä imeydy tiileen. Suoja-aine estää myös katon haalistumista ja likaantumista.  

Mikäli katto on kuitenkin jo vaalentunut auringon valon vaikutuksesta tai siitä on tullut kirjava sammalekasvustojen aiheuttaman laikukkaan haalistumisen vuoksi, kannattaa katto maalata.

Tiilikaton huoltomaalaus ja pinnoitus ammattilaisen avulla 

Tiilikaton maalaus – kannattaako se tehdä itse? Tiilikaton huoltomaalaus ja pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Mikäli katolla työskentelystä ei ole kokemusta eikä siihen ole koulutusta, on katolle kiipeäminen aina riskialtista. Expert Kattohuolto Oy hoitaa tiilikaton kuntoon turvallisesti ja tehokkaasti.  

Puhdistamme ja kunnostamme katon niin, että se toimii taas kuten pitääkin, eli näyttää hyvältä ja suojaa kodin rakenteita kosteudelta ja muilta sään vaikutuksilta. “Meillä on alalta yli 10 vuoden kokemus ja tarjoamme asiakkaillemme 100 % tyytyväisyystakuun”, Boman lupaa.  

Lue lisää tiilikaton maalauksesta ja pinnoituksesta verkkosivuiltamme!

Vanha betonitiilikatto uudenveroiseksi 

Vanha betonitiilikatto voidaan kunnostaa niin, että se näyttää ihan uudelta.

Betonitiilikaton käyttöikä on yleensä 50-70 vuotta, jos siitä pitää hyvää huolta.

Betonitiilikatto ja tiilikatot yleensä tarvitsevat säännöllistä hoitoa pysyäkseen kunnossa. 

Katto ja sadevesikourut kannattaa puhdistaa irtoroskista kerran vuodessa, syys-lokakuussa ennen lumien tuloa.

Tämän voi tehdä itsekin, mikäli pitää turvallisuudesta erityistä huolta. Katolle kannattaa tehdä sammaleenestokäsittely kolmen – viiden vuoden välein. Tämä saattaa auttaa niin, ettei katto tarvitse pinnoitusta suoja-aineella tai maalilla niin usein.  

Jos säännöllinen sammaleenestokäsittely on kuitenkin jäänyt tekemättä, on yleensä ensimmäinen perusteellinen huolto tehtävä kymmenen vuoden päästä katon asentamisesta. Sammal on siinä ajassa päässyt kasvamaan ja huonontamaan katon kuntoa. 

Sammal kerää itseensä kosteutta, jonka se siirtää tiiliin. Sammal ei yleensä pääse helposti kuivumaan varsinkaan katon pohjoispuolella, jolloin tiili on jatkuvasti kosketuksissa sen sisältämään kosteuteen. Tämä heikentää tiilten kuntoa ja voi pahimmillaan jopa rikkoa ne.  

Myös auringonpaahde on tiilten vihollinen. Se haalistaa tiilten väriä etenkin katon eteläpuolella. Talon sijainti vaikuttaa siihen, kuinka pahasti sammal ja auringonvalo vaikuttavat katon kuntoon. Varjoisilla ja puiden kehystämillä tonteilla voi sammal päästä rehottamaan, aurinkoisilla tonteilla taas UV-säteily haalistaa tiiliä.

Pinnoitus vai maalaus? Kumman valitsen? 

Kun pohdinnassa on tiilikaton kunnostus, vaikuttaa oikean huoltotoimenpiteen valintaan katon kunto. Kannattaa käydä tutustumassa aluksi katon alla oleviin rakenteisiin. Onko katto vuotanut? Mikäli katon alla olevat rakenteet ovat kunnossa, riittää katolle tehtävä kunnostus maalilla tai suoja-aineella.  

Tutki kattoa, kasvaako siinä sammalta. Sammal on ensimmäinen vihje siitä, että katto kaipaa huoltamista. Myös sadevesikouruihin voi kurkistaa, näkyykö siellä hiekkaa. Hiekan kerääntyminen kouruihin on yleensä toinen merkki siitä, että tiilet ovat alkaneet kulua.  

Seuraavaksi kannattaa tarkkailla tiilten kuntoa. Näkyykö niissä halkeamia tai koloja? Vaihdamme rikkoutuneet tiilet uusiin, mikäli sellaisia katolta löytyy.  

“Jos sinulla on ylimääräisiä tiiliä katon asennuksesta, vertaa kulumatonta tiiltä kattotiiliin. Mikäli katon väri on haalistunut, kannattaa katto maalata. Mikäli käyttämättömien ja katolla olevien tiilten värissä ei ole suurta eroa, voit valita pinnoituksen värittömällä suoja-aineella”, Boman selventää.

Kuinka usein tiilikatto on pinnoitettava tai maalattava? 

Tiilikaton pinnoituksen tai maalauksen tarpeeseen vaikuttaa sen kunto. Myös katon historia vaikuttaa: miten usein sitä on pesty, kuinka usein siihen on laitettu sammaleenestoainetta ja niin edelleen.  

Keskimäärin teemme tiilikattojen pinnoituksia suoja-aineella ensimmäisen kerran 10 vuoden ikäisille tiilikatoille, mikäli niiden väri on edelleen pysynyt hyvänä. Sen jälkeen käsittely kannattaa uusia viiden – kahdeksan vuoden välein. 

Tiilikatto vaatii uuden maalipinnan usein silloin, kun katto saavuttaa 15 vuoden iän. Tästä eteenpäin sykli on yleensä sama, eli tiilikatto kaipaa uutta maalausta noin 15 vuoden välein.  

Paras vuodenaika katon pinnoitukseen tai maalaukseen on keväästä alkusyksyyn saakka. Huhtikuun ja syyskuun lopun, lokakuun alun välinen aika sopii toimenpiteeseen hyvin.  

“Kannattaa ottaa yhteyttä heti kun huomaa, että tiilikatto tarvitsee huoltoa. Mitä nopeammin pääsemme tekemään tutustumiskäynnin, sitä nopeammin asiakas saa tarjouksen ja katto tarvitsemansa huollon”, Boman suosittelee.

Mitä tiilikaton maalaus maksaa? 

Kun on aika tehdä tiilikaton maalaus tai pinnoitus, voi tulla mieleen kysymys: mitä tämä kaikki maksaa? Tiilikaton pinnoitus on hivenen edullisempaa kuin maalaus, mutta jälkimmäinen auttaa silloinkin, kun tiilikatto on jo haalistunut UV-säteilyn vaikutuksesta.  

Lopulliseen hintaan vaikuttaa aina katon koko ja sen kunto. Teemme maksuttomia kartoituskäyntejä, joiden avulla annamme tarjouksen tehdystä työstä. Tutustumiskäynnin tilaaminen ei sitouta sinua mihinkään.

Miksi Expert Kattohuolto on oikea valinta? 

Olemme yksi alan kokeneimmista katon huoltoja tarjoavista yrityksistä.

Huollamme kattoja monipuolisesti: pesemme katot, maalaamme tiilikattojen lisäksi myös pelti- ja mineriittikattoja, teemme sammaleenestokäsittelyitä ja yhteistyökumppanimme avulla saa myös katon eri rakenteet, kuten sadevesikourut ja katon turvarakenteet uusittua.

Käytämme ammattilaatuisia tuotteita, kuten Tikkurilan tiilikattomaaleja ja laadukkaita turvalaitteita, jotta lopputulos on asiakkaalle paras mahdollinen.

Uusi pinnoitus tai maali tiilikatolle? 

Jos alkaa olla aika huoltaa tiilikatto uuteen uskoon, autamme mielellämme!

Expert Kattohuolto Oy:n toiminta-alue on laaja, kunnostamme kattoja aina Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka. 

Saat tarjouksen katon kunnostuksesta maksuttoman kartoituskäyntimme jälkeen. Tulemme paikan päälle mittaamaan katon ja arvioimaan sen kunnon. Saat tarjouksen käynnin jälkeen. Varaa maksuton tutustumiskäynti tästä!

Lähtetä hintakysely