Tiilikaton pesu – itse tehty vs. ammattilaisen tekemä

Tiilikaton pesu – kannattaako katto pestä itse vai ostaa palvelu ammattilaisilta?

Tiilikaton voi pestä tarvittaessa myös itse, jos tietää mitä tekee, käyttää kunnon turvavarusteita ja on erittäin varovainen.

Varmin tapa saada nopeasti ja turvallisesti laadukasta jälkeä on kuitenkin jättää työnteko ammattilaisille, kuten Expert Kattohuolto Oy:lle, jolla on kattojen puhdistamisesta yli 10 vuoden kokemus.

Pyydä ilmainen kartoituskäynti ja saat tarjouksen!

1. Kuinka usein tiilikatto pitää pestä?

Kuinka usein tiilikatto pitää pestä? Tiilikatto tulee pestä keskimäärin viiden – kymmenen vuoden välein. Tähän vaikuttaa katon ympäristö: kasvaako lähellä puita, joista voi lentää lehtiä ja muuta irtoroskaa katolle?

Onko tontti varjoinen? Tällöin sammal ja levä voivat iskeä katolle nopeasti ja tiilikatto tulee pestä useammin. Sammal viihtyy varsinkin talon pohjoispuolella, johon aurinko paistaa vähemmän aikaa päivästä.

Toisaalta jos katto on kovin aurinkoisella tontilla, kuluu tiilikaton pinta UV-säteilyn vaikutuksesta nopeammin ja kulumisen seurauksena syntyneisiin huokosiin voi niin ikään tarttua sammal. 

UV-säteily myös haalistuttaa kattoa, mikä voi johtaa siihen, että tiilikatto tulee maalata useammin. Talon eteläpuolen katto on usein haalistuneempi kuin pohjoispuolen.

2. Tiilikaton pesu – ammattilaisen tekemänä

Tiilikaton pesu kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Tällöin sekä talon omistaja että talon katto pysyvät varmasti hyvässä kunnossa, työ sujuu tehokkaasti ja ammattitaitoisesti ja tiilikatto kestää hyväkuntoisena pidempään.

Olemme tehneet Expert Kattohuolto Oy:ssä tiilikattojen pesua, pinnoitusta ja maalausta jo yli 10 vuoden ajan.

Huollamme vuodessa yli 500 kattoa uudenveroiseen kuntoon. Toiminta-alueemme on laaja: aina Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka. 

Saamme säännöllisesti erinomaista palautetta asiakkailtamme, mutta lupaamme silti tämän: kaikkiin palveluihimme kuuluu 100 % tyytyväisyystakuu!

Jos huomaat työssämme virheitä, tulemme korjaamaan ne kuntoon tai saat rahasi takaisin. 

3. Tiilikaton kunnon tarkistus ennen pesua

“Katon pesu voidaan tehdä myös itse, mutta emme suosittele sitä. Jos on tottunut liikkumaan katolla ja omistaa kunnon turvavarusteet, voi katon tarvittaessa pestä myös itse, oman harkinnan mukaan”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö sanoo.

Tiilikaton pesussa tulee olla varovainen, niin oman turvallisuuden kuin katon kunnonkin vuoksi. 

Tarkista tiilten kunto

Ennen kuin kattoa alkaa pesemään, tulee kattotiilten kunto tarkistaa ja vaihtaa rikkoutuneet tiilet uusiin. Jos alkaa suihkuttamaan vettä painepesurilla ja tiilten seassa on haljenneita tiiliä, voi pahimmillaan aiheuttaa vesivahingon kun vesi tunkeutuu kattotiilten alla oleviin rakenteisiin. 

Tutki rakenteet

Tiilten kunnon lisäksi on hyvä tarkistaa, että jiirit, katon harjatiivisteet ja kaikki läpiviennit ovat täysin ehjät ennen kuin ryhtyy pesemään kattoa.

4. Tiilikaton pesu – itse tehtynä

Tiilikaton pesu – itse tehtynä?

“Tiilikaton pesun voi tehdä myös itse, mutta emme suosittele sitä. Kerromme kuitenkin miten pesu tapahtuu, jotta saat kokonaiskuvan prosessista. Se auttaa myös tekemään päätöksen, kannattaako pesu tehdä itse vai jättää se ammattilaisten hoidettavaksi”, Boman selventää.

Muista pitää turvallisuudesta huolta

Ennen katolle kiipeämistä tulee huolehtia riittävästä turvavarustuksesta.

Turvavaljaat tulee pukea päälle ja kiinnittää turvaköysi tukevasti joko kulkusiltaan, talon piippuun tai lapetikkaisiin. Tämä on välttämätöntä, koska kattotiilet ja niissä mahdollisesti kasvava sammal ovat märkinä erittäin liukkaita.

Tämän lisäksi kannattaa vuokrata teline jos sellaista ei ole, että pääsee pesemään turvallisesti myös katon reunimmaiset tiilet. Lisäksi katolla liikkumiseen tulee varata kengät, joissa on hyvin pitävä pohja. 

Ole varovainen painepesurin käytössä

Kun tiilikaton kunto on tarkistettu, mahdolliset rikkoutuneet tiilet vaihdettu ja läpivientien ja muiden rakenteiden kunto tarkastettu, voi aloittaa tiilikaton pesun.

Pesun voi tehdä vesiletkulla tai painepesurilla, mutta jälkimmäistä käytettäessä tulee paineen olla tarpeeksi matala, maksimissaan 200 baria.

Jos tiilikaton pesee liian kovalla paineella, voi se heikentää tiilien pintaa. 

5. Tiilikaton mekaaninen puhdistus 

Tiilikaton mekaaninen puhdistus on turvallisempi vaihtoehto kuin painepesurin käyttö, mikäli haluaa välttämättä pestä katon itse. Mekaaninen puhdistus tarkoittaa tiilten puhdistamista käsin, ilman painepesuria. 

Mekaaninen puhdistus onnistuu esimerkiksi jäykkäharjaksisen harjan ja vesiletkun avulla. Kun tiilikaton puhdistaa käsin, ei synny riskiä tiilten pinnan liiallisesta kulumisesta ja rikkoutumisesta.

6. Katon pinnoitus pesun jälkeen

Katon pinnoitus ja käsittely sammaleenestoaineella kannattaa tehdä pesun jälkeen. Ensin katto käsitellään sammaleenestoaineella, sitten suosittelemme käyttämään joko suoja-ainetta katon pinnoitukseen tai maalaamaan katon uudestaan. 

Jos tiilikaton maali on edelleen hyvässä kunnossa, riittää pinnoitus värittömällä suoja-aineella. Jos maali on jo haalistunut tai kuoriutuu irti, tulee katto maalata.

7. Tiilikaton pesu ja pinnoitus itse tehtynä: riskit

Tiilikaton pesu ja pinnoitus itse tehtynä on riskialtista. Jos ei ole tottunut kulkemaan katolla, voi katolta pudota helposti. Horjahtaminen tai liukastuminen voi tapahtua yllättävän helposti. 

Riskit omalle turvallisuudelle

Varsinkin jos katolla on sammalta, on liukastuminen todellinen riski. Sammal imee itseensä kosteutta ja muodostaa liukkaan pinnan astua. Turvavarusteet ovat aivan ehdoton asia, oli katon pesun ammattilainen tai ei. 

Lisäksi on hyvä, ettei katolle kiipeä työskentelemään kun on yksin kotona. Jos jotain tapahtuu, putoaa ja roikkuu turvaköyden varassa, voi varsinkin harvaan asutulla alueella joutua roikkumaan kauankin, ennen kuin saa apua.

Riskit tiilikatolle

Lisäksi että katon pesu on riski itselle, on se sitä myös katolle. Liian kovakourainen pesu voi vahingoittaa tiiliä ja pahimmillaan jopa rikkoa ne.Tiilikaton pesusta painepesurilla liikkuu monenlaisia mielipiteitä. 

Osa on sitä mieltä, että painepesuri rikkoo tiilet heti, osa on sitä mieltä, että sillä voi huoletta pestä katot, oli paine mikä tahansa. Onkin täysin mahdollista rikkoa tiilikatto painepesurilla, mikäli ei tiedä, mitä on tekemässä. Siksi tiilikaton pesu kannattaa jättää ammattilaisille.

Tein itse ja säästin?

Pahimmillaan tiilikaton pesussa voi käydä niin, että kuvittelee säästävänsä kun tekee itse – ja päätyykin maksamaan katon korjauksesta enemmän kuin alkuperäinen tiilikaton pesu olisi maksanut.

8. Tiilikaton pesu – palvelun työvaiheet

Tiilikaton pesu -palvelu menee seuraavalla tavalla, kun me Expert Kattohuollossa toteutamme sen: ensin tulemme tutustumaan kattosi kuntoon ja kokoon ja annamme sen perusteella sinulle tarjouksen. “Tutustumiskäyntimme ja tarjouksen pyytäminen on aina ilmaista asiakkaalle”, Boman lupaa.

Pienet korjaustyöt

Kun asiakas hyväksyy tarjouksen, sovimme yhdessä työn toteuttamisen ajankohdan. Kun tulemme pesemään kattosi, korjaamme ensin katon mahdolliset pienet viat, kuten vaihdamme rikkoutuneet kattotiilet uusiin, ehjiin tiiliin. 

Hellävarainen mutta huolellinen pesu

Sen jälkeen pesemme tiilikaton ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla painepesurilla – hellävaraisesti, mutta huolellisesti. Puhdistamme samalla sadevesikourut ja rännit. 

Tämä on tärkeää, koska sammal ja irtoroskat voivat tukkia rännit, jolloin sade- ja sulamisvesi voi tulvia yli sadevesikouruista. Likainen vesi voi liata talon seinät. Toisaalta taas irtoroskat voivat jäätyä ja pahimmillaan pudottaa kourut alas lisäpainon ansiosta. 

Perusteellisen pesun jälkeen sammal, levä ja muu lika on poissa katolta. 

Sammaleenestoaine viimeistelee

Pesun jälkeen käsittelemme katon vielä sammaleenestoaineella, jotta sammal ei iske välittömästi uudelleen tiilikattoa piinaamaan. Vaikka katon pesee, voi sammaleen juuria ja itiöitä piileskellä edelleen kattotiilissä. Estokäsittely tuhoaa myös nämä silmälle näkymättömät sammaleenosat. 

9. Tiilikaton pinnoittaminen pesun jälkeen

Tiilikaton pinnoittaminen kannattaa pesun jälkeen. Mikäli tiilten väri on edelleen uudenveroinen, riittää suoja-aineella katon pinnoittaminen hyvin. Mikäli tiilten väri on haalistunut tai kulunut, kannattaa se maalata uudestaan.

Pinnoitus suojaa tiilikattoa

Pinnoittaminen suoja-aineella tekee katosta vettähylkivän. Väritön suoja-aine tekee tiilten pintaan kosteutta torjuvan pinnan, jolloin vesi ei imeydy tiilten huokosiin vaan jää pisaraksi suoja-aineen päälle. Lisäksi suoja-aine suojaa kattoa UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta.

Suoja-aine sulkee tiilen huokoset

Tämä myös hidastaa sammaleen muodostumista katolle, koska suoja-aine sulkee tiilten huokoset.

Huokoinen pinta imee itseensä kosteutta, missä sammal viihtyy. Tiilen huokoset voivat ajan mittaan johtaa myös tiilten rikkoutumiseen, minkä vuoksi on tärkeää sulkea ne. 

Suoja-aine on turvallinen

Suoja-aine ei muuta katon ulkonäköä, minkä vuoksi se sopii hyväkuntoiselle tiilikatolle, jonka maalipinta on edelleen kunnossa.

“Suoja-aine on hajuton ja biohajoava tuote. Suoja-aine on siis täysin turvallinen tuote käyttää, eikä siitä ole haittaa sinulle, kodillesi tai puutarhallesi”, Boman kertoo.

10. Tiilikaton tuhoajat: sammal ja UV-säteily

Miksi sammal pitää pestä pois tiilikatolta? Jonkun mielestä sammaleinen tiilikatto voi näyttää jopa söpöltä, mutta sammalen tekemä tuhotyö katolle on kaikkea muuta kuin suloista.

Sammal tunkeutuu tiileen ajan mittaan kulumisen myötä syntyneisiin huokosiin, joissa se alkaa kasvaa. 

Sammal kerää kosteutta

Kosteus kerääntyy huokosiin, mitä sammal rakastaa. Sammal kerää itseensä kosteutta mikä entisestään kuluttaa tiiliä ja kierre on valmis. Pahimmillaan sammal kerää niin paljon kosteutta, että tiilikatto joutuu todella kovan lisäpainon ja paineen alle. 

Tuhannen kilon taakka

“Kun katolle kerääntyy sammalta ja kosteutta yhden m3 verran, tietää se tuhannen kilon lisätaakkaa katolle!” Boman varoittaa.

Kun sammaleiden ja tiilten huokosten keräämä kosteus jäätyy talvella, vesi laajenee ja nopeuttaa kulumisprosessia entisestään.

UV-säteily haalistaa katon

UV-säteily on toinen tiilikaton vihollinen. Se kuluttaa niin ikään tiilten pintaa ja haalistuttaa myös tiilten maalipintaa. Tiilikatot tulee maalata keskimäärin 15 vuoden välein, koska aurinko haalistaa kattoja. 

11. Tiilikaton puhdistus – millainen hinta on odotettavissa?

Tiilikaton puhdistus: millainen hinta tälle työlle muodostuu? Tiilikaton puhdistuksen ja kaikkien huoltotöiden summaan vaikuttaa katon koko ja kunto.

Kaikki nämä vaikuttavat lopulliseen hintaan. Saat tarjouksen maksuttoman kartoituskäynnin jälkeen.

Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä meidät käynnille!

Saat sen päätteeksi tarjouksen, ja koko prosessi on sinulle maksutonta!

Haluan kartoituskäynnin & tarjouksen!

12. Katonpuhdistus.fi kokemuksia

Millaisia Katonpuhdistus.fi -kokemuksia asiakkaillamme on ollut? Olemme saaneet hyvää palautetta ystävällisestä ja ammattimaisesta palvelustamme ja työmme laadusta. 

Näin kertoo esimerkiksi Satu Metsamäki Kauniaisista: “Tilasin 230 neliömetrin katon puhdistuksen ja pojat tekivät todella hyvää työtä. Kaikesta jäi ammattimainen vaikutelma ja sammal hävisi katosta kokonaan!”

Tätä mieltä taas on Tuomas Halonen Espoosta: “Yhteistyö sujui erittäin hyvin. Kanssakäyminen oli miellyttävää, sovittuja aikoja noudatettiin, jälki oli laadukasta ja hinta edullinen.”

Tiilikaton pesu alan ammattilaisilta

Kun haluat tiilikaton pesun nopeasti ja vaivattomasti, tilaa meidät tekemään se! Vältyt itse kiipeilyltä ja mahdollisilta vaaratilanteilta. Kattosikin tykkää, kun se puhdistetaan juuri kattotyypin mukaisella tavalla. 

Tiilikaton kunnossa pitäminen on järkevä sijoitus, koska säännöllinen puhdistus, suojaus ja maalaus pidentää kattotiilten käyttöikää. Tiiliä ei tarvitse vaihtaa uusiin niin nopeasti, kun niistä pitää huolta. 

Kesän kalenteri täyttyy kovaa vauhtia, joten ota yhteyttä, että saat katon puhtaaksi ennen talven pakkasia!

Lähtetä hintakysely