Tiilikaton puhdistus ja pinnoitus – mitä kaikkea tulee huomioida?

Tiilikaton puhdistus ja pinnoitus on hyvä tehdä säännöllisesti.

Tiilikatto kannattaa puhdistaa kerran vuodessa irtoroskien ja rännien osalta joko käsin tai esimerkiksi lehtipuhaltimella. Lisäksi tiilikatto tarvitsee perusteellisemman puhdistuksen 5-10 vuoden välein. Tiili on huokoinen materiaali, johon alkaa kasvaa sammalta ja levää vuosien saatossa.

Puhdistuksen jälkeen tiilikatto kannattaa vielä pinnoittaa, jolloin se pysyy hyväkuntoisena pitkään.  

Sammaleen ja levän poisto tiilikatolta 

Tiilikaton puhdistus sammalista ja leväkasvustosta on tärkeää, koska sammal tuo mukanaan kosteutta tiiliin ja voi pahimmillaan jopa rikkoa ne.

Lisäksi sammaleinen katto näyttää ikävältä. Kun tiilikatto puhdistetaan sammalista säännöllisesti, pysyy katto kauniina ja hyvässä kunnossa.  

Tiilikaton puhdistus ammattilaisen tekemänä 

Voit hankkia tiilikaton puhdistuksen ja pinnoituksen meiltä. Puhdistamme katon, vaihdamme mahdolliset rikkoutuneet tiilet ja käsittelemme katon sammaleenpoistoaineella. Myös mahdollinen läpivientien korjaus ja muu tarvittava hienosäätö kuuluvat palveluun.  

Sammaleenestokäsittely tuhoaa myös sammalen itiöt, joita ei näe paljaalla silmällä puhdistamisen jälkeen. Käsittely pitää sammaleen poissa katolta pidempään: jos sen tekee kahden, kolmen vuoden välein, ei perusteellista pesua välttämättä edes tarvita jatkossa. 

Miksi valita Expert Kattohuolto Oy? 

Meillä on alalta yli 10 vuoden kokemus. Teemme työmme laadukkaasti ja joustavasti, asiakkaan ehdoilla. Pidämme lupaamamme, mikä näkyy niin työn laadussa kuin sovituissa aikatauluissakin. Kaikki työntekijämme ovat koulutettu työskentelemään myös korkeilla paikoilla.

Pidämme turvallisuudesta huolen, niin katolla kuin sen ympäristössäkin. Lue lisää tarjoamistamme palveluista!

Tiilikaton pinnoitus pidentää katon elinikää 

Perusteellisen puhdistuksen ja sammaleenestokäsittelyn jälkeen tiilikatto kannattaa vielä pinnoittaa.

“Tarjoamme tähän kaksi eri vaihtoehtoa. Katto voidaan käsitellä värittömällä ja näkymättömällä suoja-aineella. Mikäli katto on jo haalistunut, se kannattaa maalata. Katon maalaus saa sen näyttämään upouudelta”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö kertoo.   

Miten tiilikaton pinnoitus toimii? 

Tiilikaton pinnoituksessa käytetty suoja-aine tai maali täyttää tiilen huokoset ja tekee tiileen vettähylkivän pinnan. Vesi valuu pisaroina katolta alas, eikä imeydy huokoiseen pintaan. Käsittely estää myös uuden sammaleen ja leväkasvustojen syntyä. Jos tiilikatto näyttää edelleen hyvältä, pinnoitus suoja-aineella riittää.  

Mikäli katto on haalistunut uv-säteilyn vuoksi eikä sen väri ole enää alkuperäisessä kunnossa, maali hoitaa tämän asian kuntoon. Maali suojaa kattoa, joten erillistä suoja-ainetta ei tarvitse laittaa enää maalin lisäksi. 

Kuinka usein tiilikattoa pitää huoltaa? 

Jotta tiilikatto pysyy hyvännäköisenä ja puhtaana sammalista, kannattaa perusteellinen puhdistus tehdä 5-10 vuoden välein. Nyrkkisääntö on, että jos katolla on sammalta tai se on haalistunut, on aika huollolle.  

Sammal viihtyy etenkin katon varjoisilla puolilla. Auringossa kylpevä tiilikatto taas haalistuu varjoisaa nopeammin uv-säteilyn vaikutuksesta. 

Ensimmäisen kerran katto kannattaa huoltaa kymmenen vuoden jälkeen rakentamisesta. “Suurin osa asiakkaistamme puhdistaa ja pinnoittaakin katon ensimmäisen kerran, kun katto on kymmenen vuotta vanha”, Marko Boman toteaa.

Mikäli katto tarvitsee uuden maalikerroksen, käyttämämme maali pysyy hyväkuntoisena jopa 15-20 vuoden ajan.

Sammal kuitenkin ehtii tässä ajassa iskeä uuteen maalikerrokseenkin, joten katon puhdistuksesta tulee silti pitää huolta. 

“Tätä voisi verrata auton huoltamiseen. Uudella autolla on usein viiden vuoden takuu, mutta sitä on silti hyvä huoltaa kerran vuodessa” Boman vertaa. 

Mitä tiilikaton puhdistus ja pinnoitus maksaa? 

Tiilikaton pesu ja pinnoitus – mistä palvelun hinta syntyy? Tiilikaton puhdistuksen ja pinnoituksen hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttavat katon koko (m2), katon kunto, onko kyseessä omakotitalo vai kerrostalo ja kohteen sijainti.

“Tulemme mielellämme luoksesi tutkimaan katon kunnon ja ottamaan siitä mitat. Sen jälkeen annamme tarjouksen. Tutustumiskäynnit ovat maksuttomia”, Boman selventää. 

Miten asiakkaan tulee valmistautua tiilikaton puhdistukseen ja pinnoitukseen? 

Kun olemme sopineet ajan tiilikaton puhdistusta ja pinnoitusta varten, tulee meillä olla vapaa pääsy kohteeseen. Lisäksi tarvitsemme pääsyn vesipisteelle. Mikäli talossasi on terassi, jossa on tavaroitasi tai pihalla on suojaamista tarvitsevia kalusteita kuten esimerkiksi grilli, nämä kannattaa siirtää turvaan. “Autamme tarvittaessa tavaroiden siirtämisessä ja suojaamisessa”, Boman lupaa.  

“Jos rikkoutuneita tiiliä tulee vaihtaa ja asiakkaalla on niitä itsellään, meidän on hyvä tietää, missä tiiliä säilytetään. Mikäli varatiiliä ei ole, se ei haittaa. Hankimme tarvittavat tiilet työmaalle omasta varastostamme, jossa meillä on erivärisiä ja -mallisia tiiliä”, Boman kertoo.

“Tiilikaton pinnoituksen ja puhdistuksen jälkeen hoidamme tietenkin myös talon, ympäröivien rakenteiden ja koko ympäristön siivouksen. Sammalta voi lentää pesun yhteydessä katolta alas, mutta siitä ei tarvitse huolehtia, koska palveluumme kuuluvat loppusiivous ja tarkastus”, Boman lupaa.  

Milloin tiilikaton puhdistus ja pinnoitus eivät enää riitä? 

Mikäli tiilikatto ei enää toimita tehtäväänsä eli estä veden ja kosteuden tuloa sisälle, on aika vaihtaa katto. Jos kosteusvaurioita ei näy katon alarakenteissa, kuten kattotuoleissa tai aluskatteissa, katto on yleensä edelleen kunnossa. “Olemme puhdistaneet ja huoltaneet jopa 100-vuotiaita tiilikattoja, jotka ovat kunnostuksen jälkeen edelleen priimakunnossa”, Boman kertoo. 

Miten turvallisuus on huomioitu tiilikaton puhdistuksessa ja pinnoituksessa? 

Otamme turvallisuusasiat vakavasti. Työntekijöillämme on ammattilaistason turvavaljaat ja -köydet, ja järjestämme turvallisuuskoulutuksia säännöllisesti. Tarjoamme koulutuksia työntekijöillemme itse ja lisäksi saamme säännöllisesti niitä myös yrityksemme ulkopuolisilta alan ammattilaisilta.

“Teemme työtämme samaan aikaan sekä turvallisesti että tehokkaasti”, Boman kiteyttää.

Onko tiilikaton puhdistus ja pinnoitus ajankohtaista? 

Ota meihin yhteyttä ja kerro tarpeesi! Tutustumme kattoosi paikan päällä, tutkimme sen kunnon ja otamme siitä mitat.

Tarjouksen pyytäminen ja tutustumiskäynti ovat täysin maksuttomia.

Pyydä tarjous tästä

Lähtetä hintakysely