Vanhojen kattotiilien maalaus vai tiilikaton pesu?

Vanhojen kattotiilien maalaus vai tiilikaton pesu? Kumpi kannattaa? 

Vanhojen kattotiilien maalaus ei ole aina tarpeen vaan joskus saattaa riittää pelkkä tiilikaton pesu. Katon huolto kannattaa tilata alan ammattilaisilta, jotka osaavat jo tarjousvaiheessa suositella oikeaa huoltokeinoa tiilikatolle.

Kaikkiin katon huoltopalveluihimme kuuluu 100 % tyytyväisyystakuu! 

Vanhojen kattotiilien maalaus uudistaa koko katon 

Vanhojen kattotiilien maalaus on tehokkain huoltokeino tiilikatolle. Vanhat kattotiilet kannattaa maalata, jos niiden väri on haalistunut auringossa. Voit selvittää, kaipaavatko tiilet uutta maalipintaa katsomalla kattoa silmämääräisesti. 

Jos haluat olla täysin varma ja sinulla on jäljellä yksittäisiä tiiliä varastossa, voit verrata käyttämättömän tiilen ulkonäköä katolla olevaan. Yksi merkki maalin tarpeesta on myös, jos kattotiilet ovat päässeet kulumaan.  

Sään vaikutukset sekä katolla mahdollisesti kasvava sammal ja levä heikentävät tiilten kuntoa. Jos sadevesikouruissa on hiekkaa, kertoo tämä tiilten kulumisesta.  Myös jos tiilissä näkyy säröjä tai halkeamia, tarvitsee tiili uutta maalipintaa, joka sulkee huokoset. Maali imeytyy tiileen ja tekee siitä taas vettä hylkivän. Tiilikatto tarvitsee uuden maalipinnan keskimäärin 15 vuoden välein. Oikein hoidettuna tiilikatto on pitkäikäinen suoja kodillesi.

Katon huolto ammattilaisilta 

Katolle ei kannata mennä itse riskeeraamaan turvallisuuttaan, vaan katon huolto kannattaa jättää ammattilaisille. Maalaamme tiilikatot kohteesta riippuen kahdessa – kolmessa päivässä. Palveluihimme kuuluu myös tiilikaton pesu.  

Ammattilainen osaa kertoa, millaista huoltoa katto tarvitsee. “Annamme tarjouksen ilmaisen kartoituskäynnin perusteella ja suosittelemme yli 10 vuoden kokemuksellamme katollesi parhainta huoltokeinoa”, Marko Boman, Expert Kattohuolto Oy:n myyntipäällikkö kertoo. 

Pyydä meidät maksuttomalle kartoituskäynnille ja saat tarjouksen! 

Kattotiilien pesu poistaa sammalen 

Kattotiilien pesu voi riittää tiilikaton huoltamiseksi. Jos katto ei ole vielä päässyt haalistumaan auringon valosta, on pesu täysin riittävä huoltokeino.  

Katon pesu on edullisempaa kuin katon maalaus, ja se riittää silloin, kun katto kärsii esimerkiksi sammalesta. Tiilikaton pesu tulee tehdä keskimäärin viiden vuoden välein. 

Usein varsinkin varjoisilla tonteilla ja katon pohjoispuolella viihtyvä sammal tulee puhdistaa säännöllisesti tiilikatolta, jotta se ei pääse kuluttamaan tiiliä.  

Sammal sitoo itseensä kosteutta eikä tiilet pääse kuivumaan sammalen alta. Sammal tarttuu tiilen huokoiseen pintaan ja ikävä kyllä tekee tiilistä entistäkin huokoisemmat.  

Miksi sammal pitää poistaa? 

Sammaleessa oleva kosteus laajenee jäätyessään ja taas pienenee sulaessaan. Tämä edestakainen liike huonontaa tiilten kuntoa. 

Tämä voi johtaa jopa tiilten rikkoutumiseen, joten sammalesta todella kannattaa hankkiutua eroon. Lisäksi kosteat sammalet lisäävät katon kantamaa kuormaa, mikä sekin voi vaikuttaa kattoon heikentävästi.  

“Yksi kuutiollinen vettä ja kosteaa sammalta tiilikatolla tuo jopa 1000 kiloa lisäpainoa katon päälle”, Boman varoittaa. Kun tähän yhdistää lumen mukanaan tuoman painon, katto joutuu todella koville. 

Mitä tiilikaton pesu -palveluun kuuluu? 

Tarjoamaamme tiilikaton pesu -palveluun kuuluu mahdollisten rikkoutuneiden kattotiilien vaihto uusiin ja muut pienet korjaustyöt. Sitten pesemme katon ammattilaistason painepesurilla, joka poistaa sammalen ja lian tiilikatosta sitä vahingoittamatta. Puhdistamme myös sadevesikourut ja rännit. 

Pesun jälkeen käsittelemme katon sammalenestoaineella. Pesun jälkeen katto voidaan vielä käsitellä värittömällä suoja-aineella, joka suojaa kattoa pitkäkestoisesti. Työn valmistuttua teemme vielä loppusiivouksen. 

Tiilikaton pesu vai maalaus? Kustannusvertailu 

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tiilikaton maalaus on aina arvokkain huoltokeino tiilikatolle. Se on kuitenkin syytä tehdä säännöllisesti, jotta tiilikatto varmasti pysyy ehjänä ja kauniina, ilman, että koko katto tulee vaihtaa uuteen. 

Tiilikaton pesu on edullisempi palvelu. Se riittää hyvin huolloksi silloin, kun tiilikaton tiilet ovat ehjät eikä sen väri ole haalistunut.  

Molempien töiden hintaan vaikuttaa katon koko, sen sijainti ja kuinka likainen katto on. Saat maksuttoman kartoituskäynnin jälkeen tarjouksen, josta selviää katollesi parhaiten sopiva huoltotyö ja sen hinta. 

Peltikaton maalaus ehkäisee ruostetta 

Peltikaton maalaus auttaa, kun peltikatto on haalistunut UV-säteilyn vaikutuksesta tai kun sen maali alkaa kuoriutua irti. Uudella maalilla saadaan myös eliminoitua alkava ruoste ja ehkäistyä sen syntyä. Ruoste voi pahimmillaan tehdä reikiä peltiin.  

Toisinaan pelkkä pesu riittää myös peltikatolle. Peltikatotkaan eivät ole täysin immuuneja sammaleelle, vaikka sammal iskeekin helpommin tiilikattoon. Myös lehdet, irtoroskat ja linnun jätökset voivat vaurioittaa katon pintaa, minkä vuoksi peltikaton säännöllinen pesu ja maalaus on tarpeen. 

Kuinka usein peltikatto tulee pestä? 

Mikään katto ei ole huoltovapaa. Perusteellinen pesu ja sammaleenpoisto on hyvä tehdä peltikatolle keskimäärin kahden – viiden vuoden välein.  

Peltikaton pesussa ei yleensä tarvitse käyttää pesuainetta tai sammaleenestoainetta. Vesi riittää puhdistamaan peltikaton. Tarjoamaamme peltikaton pesuun ja maalaukseen kuuluu myös sadevesikourujen ja rännien puhdistaminen sekä loppusiivous työn päätteeksi. 

Onko katon huoltaminen ajankohtaista? 

Jos katon huoltaminen on ajankohtaista, katto tarvitsee pesua tai uutta maalipintaa, pyydä meiltä tarjous!

Tarjoamme katon huoltopalveluita asiantuntemuksella laajalla alueella, aina Helsingistä Tampereelle ja Kotkasta Saloon saakka. 

Pyydä meidät ilmaiselle tutustumiskäynnille ja saat tarjouksen! Saat vastauksen 24 tunnin kuluessa. 

Lähtetä hintakysely